14. juni 2024 Tonje Strøm

Hel Ved! – beskrivelse av gjengen i Lysekloster

På bildet: Brødrene Tore-Henrik og Morten Drange, som er en del av grunnlaget for bedriften, og ungdommen Daniel Drange som kommer til å føre det videre.

Ifølge wikipedia ble Lysekloster kalt Coenobium Vallis Lucidae under middelalderen på latin. Lysekloster er et tidligere kloster som ligger ved Lysefjorden ved foten av Lysehornet 27 km sør for Bergen. Ruinene etter klosteret ble gravd ut i 1822 og 1838 og restaurert rundt 1930. Selv om det i dagens samfunn og tider er rehabiliteringsjobber i mengder, også hos Drange Bruk, så tror vi nok ikke at det er denne type rehab arbeid som vi kommer over i dag.

Og i denne fjorden, Lysefjorden, finner vi Drange Bruk. Drange Bruk er ett av våre eldste medlemmer, og er en av de første som ble medlem. Skal en beskrive gjengen i Drange Bruk, så er ordene som er brukt: Hel Ved!

Det var bestefar Daniel som startet med sag og høvleri-virksomhet i 1948. Hans sønn, Mons, tok så over og holdt det gående helt til siste og tredje generasjon formelt overtok. I 1980 ble selskapet MD Drange Sag & Høvleri AS opprettet og driftet av Mons og sønnen Tore-Henrik frem til endring i organisasjon og drift i 1987. Da opprettet Mons Drange og sønnene Tore-Henrik, Morten og Dagfinn Drange, Drange Bruk AS. I dag er virksomheten utvidet i mange retninger og omfatter eiendomssalg, tomteutvikling, bygg og anlegg og sist, men ikke minst, engroshandel for trelast. Drange Bruk AS bygger og renoverer villaer, hytter og garasjer, først og fremst i området rundt Bergen. Sommeren er særlig hektisk mtp alle hytteeiere på øyene i Os kommune. Butikkens plassering i Lysekloster verdsettes av kundene som kan laste byggematerialet direkte på båtene sine.

Som vi skjønner er dette en dedikert gjeng som viser solid håndverk og pålitelighet i alle sine prosjekter og virksomheter. Drange Bruk er mer enn bare et byggefirma, de er også en integrert del av samfunnet og Lysekloster, og deres innsats har en varig innvirkning på de omgivelsene de opererer i. En kan nesten se for seg disse arbeidsnevene nede på «sagjo».

Vi snakket med Solveig og spurte Ukens 15 kjappe:

1. Firmanavn og ditt navn?

Drange Bruk AS – Solveig Sjøbø.

2. Hvor i landet holder dere til?

På Lysekloster utenfor Bergen (Bjørnafjorden).

3. Hvor mange ansatte er dere i Drange Bruk AS?

5

4. Om du skulle beskrive kvalitetene til Drange Bruk AS med tre ord, hvilke hadde det blitt?

God faglig bredde, nøyaktighet, presis.

5. Med hvilke tre ord ville din partner/samboer/arbeidskollega ha beskrevet deg i jobbsammenheng?

Løsningsorientert, faglig bredde og 100% ordensfull.

6. Hvor mange nåler er det på ett piggsvin?

Nok til å ikke kunne ta i det, men ifølge google 6000-8000.

7. Hva går hverdagen i, akkurat nå?

Kommunale byggesaker og rehabiliteringsjobber i mengder.

8. Hvilke oppdrag er det som det er mest etterspørsel på for tiden?

Rehabiliteringsmarkedet koker.

9. Hvordan ser dere på fremtiden i byggebransjen?

Ser lyst på det. Etter en liten knekk pga rentehopp er tendensen til at boligmarkedet tar seg opp igjen, hvertfall lokalt.

10. Hvor lenge har dere vært medlem i Byggmann?

Var ikke vi en av de første? Siden 1986.

11. Hva var det som gjorde at dere valgte å bli medlem i Byggmann?

Boliger Byggmann representerte den gang (og nå) appellerte veldig til oss. I tillegg ble tilgang til leveranser av materiell lettere og til en gunstig pris. Skal ikke være foruten å nevne at det er vanskelig å si nei til Roger Blindheim, som også har gjort sitt for å være en god støtte til oss.

12. Hva er det beste med medlemskapet i Byggmann?

Samhold og dele erfaringer med andre. Ha en kjede i ryggen både på godt og vondt.

13. Hva er dere mest solt av i Drange Bruk?

Hvordan selskapet har bygd seg opp fra sagbruk til dagens portefølje for leveranser. Vi leverer alt fra bolig, fritidsbolig, naust og kai, samt rehabilitering av det meste.

14. Hvor er Drange Bruk om 5 år, 10 år?

Vi jobber mot å bli en sterkere leverandør for en – og flermannsboliger. Vi ønsker å utvikle eiendom som vi selv eier og selge nøkkelferdige bygg.

15. Sees vi på årsmøtet og Byggmanndagene i Ålesund januar/februar 2025?

Det er kjekt å møte Byggmanngjengen og andre medlemmer, og få en oppdatering. Så ja, det råder det ikke tvil om!

Vi gleder oss til å se dere på Byggmann Dagen, Drange Bruk!😊

Vil du også bli Byggmann-forhandler?

Les mer om alle våre medlemsfordeler i denne brosjyren – og hvordan vi kan bidra til en bærekraftig og lønnsom drift for ditt selskap. Vi søker fortsatt forhandlere i noen utvalgte regioner.