2. februar 2022 anna

Dersom man skal bygge nytt, eller renovere et gammelt hus, kan det være lurt å tenke på planløsningen for huset. En god planløsning er viktig for en velfungerende bolig. Hva som oppfattes som en god planløsning er selvfølgelig veldig varierende. Vi har likevel laget en liten liste over hva som kan være lurt å tenke på når man skal planlegge en god planløsning for boligen.

Fleksibilitet i fremtiden

Når man skal bygge hus er det lurt å kartlegge behovene til deg og din familie. Et hus har man gjerne i mange år, så derfor er det også lurt å tenke på hva man vil trenge i årene fremover. Behovene man har når man bygger et hus, vil kanskje ikke være det samme etter man har bodd i huset i 20-30 år. Det kan derfor være lurt å vurdere fleksible løsninger når man nå skal planlegge planløsningen i boligen.

Prioriteringer

Når man har kartlagt behovene, kan det være lurt å lage seg en prioriteringsliste. Da bør man tenke på hvilke rom som er viktigst for de som skal bo i huset og hvor man bruker mest tid.

Tenk oppbevaring

En ting man aldri får nok av, er oppbevaringsplass. Man ønsker seg gjerne en plass til å oppbevare ting slik som sesongklær, verktøy, renholdningsprodukter og diverse andre ting. Derfor er det lurt å tenke på oppbevaringsplass tidlig i planløsningsprosessen, slik at man unngår å ha for lite plass til oppbevaring.

Utnyttelsesgrad

Når man bygger hus, ønsker man gjerne å utnytte plassen best mulig. Da er det lurt å prøve å unngå dødsoner som ikke kan brukes til så mye. Man kan f.eks. bruke skyvedører for å utnytte disse sonene bedre.

Prøv å skape en flyt i rominndelingen! Man bør da prøve å finne ut hvilke bevegelsesmønster man har i løpet av dagen, for å finne ut hvor man skal plassere rommene. Kanskje ønsker man seg et vaskerom? Da kan det være lurt å tenke på å ha et vaskerom på bakkeplan, slik at man kan ha muligheten for egen utgang. Dette er også svært praktisk om man har små barn. Etter at rominndelingen er bestemt, kan det være lurt å se på plasseringen av f.eks. stikkontakter. Det er ikke så gøy å måtte dra frem en skøyteledning hver gang man skal benytte seg av kjøkkenmaskinen, eller for å lade telefonen ved sofaen.

Les mer: Dette bør du tenke på når du skal bygge bolig

Snakk med noen som har erfaring

Ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg! Disse har ofte lang erfaring og kompetanse og kan hjelpe deg med å se muligheter og ta gode vurderinger som funker for din bolig. I tillegg kan det være lurt å lete etter tips, råd og inspirasjon fra andre. Da finner man gjerne løsninger man selv ikke hadde tenkt på før.

Ta kontakt med våre arkitekter, så hjelper vi deg med å tilrettelegge dine behov når du skal bygge bolig