3. november 2021 anna

Det er mye du ikke tenker over når du skal bygge bolig og prosessen kan i noen tilfeller føles overveldende. Vi har derfor laget noen punkt som kan være nyttige å tenke på når du skal bygge bolig.

Planlegging

Å bygge bolig kan være en tidkrevende prosess og tar ofte lenger tid enn du først hadde tenkt. Det er derfor viktig å ha en god plan for gjennomføring og for å skape oversikt over prosessen. Vær tidlig ute med planleggingen, slik du får et best mulig utgangspunkt. På denne måten er det enklere å sikre at prosessen går som planlagt samt en mulighet til å spare penger på. I planleggingsfasen kan det være lurt å lage seg en liste over hva du ønsker seg og hvilke behov du har, både i forhold til bolig, tomt, planløsning og div. Husk at det er i startfasen du har mulighet til å forandre på prosjektet. Ha også i tankene at det kan være lurt å tenke på fremtiden når du skal bygge bolig.

Budsjett

Det kan være lurt å sette opp et budsjett for prosjektet. Et budsjett gjør det enklere å få oversikt over hva du har tilgjengelig av midler og hvor du evt kan spare. Sammenlign priser og velg de løsningene som passer best til ditt budsjett. Her kan du også spare ved å gjøre en egeninnsats, men dette må klargjøres med byggherre og forhandler.

 

Valg av hus

Dersom du allerede har en tomt, må du finne et hus som passer til denne tomten. Det er ikke alle hus som passer alle tomter, men snakk med en forhandler. Deretter må du kartlegge hvilke ønsker og behov du har for boligen. Noe som kan være lurt å tenke på da er f.eks. ulike oppbevaringsløsninger, hvilken planløsning du ønsker, om du skal ha en utleier-del eller ikke, osv. Et hus skal du gjerne ha i mange år, så tenk da på hva som kan være lurt i forhold til hvordan du vil ha det i fremtiden.

Det finnes et hav av muligheter når det kommer til valg av bolig. La deg inspirere ved å bla i ulike huskataloger, for å finne ut hvilken stil du ønsker. Se også på hva andre har gjort før deg, da finner du kanskje smarte løsninger du selv ikke hadde tenkt på. Lag deg deretter en oversikt over hvilke hus du liker og hvilke tilpasninger du evt måtte ønske i forhold til ditt behov.

Flere forhandlere tilbyr også visualisering og 3D visning, som kan bidra til å skape et mer realistisk bilde av hvordan huset kan bli i virkeligheten. Et godt råd er å snakke med fagfolk!
Det finnes mange dyktige forhandlere der ute som sitter med mye kunnskap og erfaringer. De hjelper deg gjerne med gode råd og er flinke til å se muligheter med prosjektet. Disse kan også hjelpe deg når det kommer til reguleringsbestemmelser og andre regelverk i forhold til prosessen.

Velg forhandler og arkitekt

Når du har funnet et hus du liker, tar du kontakt med forhandler og en arkitekt som kan hjelpe deg med å realisere dine boligdrømmer. Disse hjelper deg gjerne med det du måtte lure på og kommer med forslag til endringer for å gi deg de beste mulighetene når du skal bygge ditt drømmehjem.

 

Vær aktiv i prosessen

Vær aktiv og engasjer deg i prosessen. På denne måten får du en bedre oversikt over hvordan du ligger an i prosessen og gir muligheten for dialog med de som bygger huset ditt.

Sjekkliste for hva du bør tenke på når du skal bygge bolig

Planlegging
● Start tidlig for best mulig utgangspunkt

Budsjett
● Gir oversikt over hva du har tilgjengelig av midler
og hvor du evt kan spare.

Valg av hus
● Kartlegg ønsker og behov.
● Let etter inspirasjon
● Snakk med fagfolk.

Velg forhandler og arkitekt
● Ta kontakt med forhandler og arkitekt som kan hjelpe deg å realisere din boligdrøm

Vær aktiv i prosessen
● Skap oversikt og dialog